uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość na gluten
|We współczesności alergie pokarmowe pojawiają się z większą częstotliwością niż kiedyś. Dobrze chociaż, że diagnostyka tego typu alergii także jest na lepszym poziomie. Przy uczuleniu na gluten do podstawowych symptomów, które mogą wywołać zaniepokojenie należą: bóle brzucha, brak apetytu, często występujące rozwolnienie, wymioty, a nawet owrzodzenia w okolicach jamy ustnej czy bóle migrenowe. Wskutek uczulenia na gluten może występować też niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza we krwi, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie trzeba, aby doświadczać powyższych symptomów. Mamy przecież możliwość zrobienia odpowiedniego testu. Opierając się o diagnozę konieczne mogą być zmiany diety, a co z tym związane – również stylu życia na co dzień. Z naszego menu musimy wykluczyć sporo rodzajów żywności. Niedozwolone są między innymi: pokarmy mające w składzie takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, lecz także różnego typu napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu powinny pamiętać też o dokładnym przeglądaniu listy składników produktów przetworzonych. Ważne jest też unikanie jedzenia takich pokarmów, co do których nie mamy wiadomości w zakresie składu. Zarówno w przypadku żywności, jak i specyfików.
Aktualne informacje o tym co można jeść żyjąc bez glutenu znajdziesz na naszej stornie
Różnego rodzaju substancje konserwujące niemal na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak załamywać. Bezglutenowe pożywienie są obecnie ogólnodostępne, nie tylko w miejscach z tzw. zdrową żywnością, ale również w sklepach ogólnospożywczych. Ponad to wiele sklepów z pieczywem prowadzi sprzedaż bezglutenowe rodzaje pieczywa. W jadłospisie warto zawrzeć jak najwięcej pokarmów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w pozbawionej obróbki postaci. Dietę uczulonego na gluten także można skomponować w sposób zróżnicowany. Nie trzeba nawet unikanie słodyczy. Funkcjonowanie osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg znacznej ostrożności w wyborze żywności oraz leków.