Należałoby posmakować potrawy kuchni staropolskiej

Każda kuchnia cechuje się osobistymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz prosta. Większości z nas łączy się jedynie z pierogami (które są niesłychanie doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za lokalne, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone najczęściej z Polską. Można dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak stereotypowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, swoistych dla różnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w rzeczywistości niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film