Zdrowe desery zamrażane? Czemu nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili radości oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, niemniej jednak także rewelacyjnie wpłynie na skonstruowany przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, wiadomo, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną renomą radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą akcesoryjnym orzeźwieniem w upalne dni.

Hibernowane kuleczki

Przepysznym, słodkim oraz dobrym także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z dobrą porcją należytej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z poboczną porcją malin lub jakimś interesującym sosem owocowym. To znakomita alternatywa dla autentycznych łasuchów, trzeba jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz orzeźwiającym pomysłem, a przy tym autentyczną bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców czy też z mieszanki. Pomocniczym pozytywem jest też to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być gruntownie zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie porządniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub ewentualnie lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni muszą zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są kapitalną przekąską w trakcie upalnych dni. Wspaniale smakują mrożone maliny czy borówki, jakie niezmiernie łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu